שירותים1

שיפוץ בניה בלפיד

תכנון ועיצוב: ענבר בן צבי – תכנון . עיצוב . שייכות
תכניות עבודה, בעלי מקצוע ופיקוח: אדר' אסתר לוי
צילומי אחרי: תמר אלמוג

הדיירים:

הורים וארבעה מתבגרים, שלושה בנים ובת.
אב המשפחה עובד בתפקיד לא שגרתי בחברת אנרגיה גדולה, האם עובדת בכירה בארגון
בריאות ובעלת קייטרינג בוטיק ביתי לאירועים "הקדרה הכחולה".
במשפחה זו – המטבח הוא לב הבית ומרכז החיים.
בני המשפחה אוהבים לבשל, לאכול ולהאכיל ועיקר חיי המשפחה מתנהלים סביב המטבח.
החשיבה הראשונית על השיפוץ עלתה בעקבות הצורך בהגדלת המטבח. המשפחה גדלה
ובמקביל גם הקייטרינג תפס תאוצה והחל להתבסס. עוד ועוד הזמנות לאירועים הגיעו וחייבו
מענה מקצועי. המטבח הקטן בבית בן העשרים, כבר לא ענה על הצרכים.
בהמשך עלה הרעיון לנצל את חצר הבית ולערוך בה אירועים. או אז התעוררה בעיה נוספת
– בקומת הקרקע לא היו שירותים. לרשות האורחים עמדה מקלחת הילדים המתבגרים )אין
צורך להרחיב בתיאור..( אליה יצטרכו לעלות חצי קומה במדרגות.
הוחלט להתחיל בשיפוץ ובתוספת בניה שהתבססה על היתר קיים עוד מזמן בניית הבית.

הבית:

דו משפחתי בן כ- 180 מ"ר, בארבעה מפלסים בישוב לפיד ליד מודיעין.
השיפוץ נגע רק במפלס הראשון – קומת הכניסה. בקומה זו היו המטבח, הסלון בחלל אחד
עם פינת האוכל ומבואת הכניסה.
שטח המפלס במקור כ- 45 מ"ר להם נוספו בבניה כ- 20 מ"ר.
.3 לפני: מטרת השיפוץ היתה להפוך מטבח קטן, מיושן ולא פונקציונאלי, למטבח גדול, מאובזר
באופן מקצועי, שייתן מענה הן לצרכי הקייטרינג, והן לצרכי המשפחה, ולהוסיף לקומת
הקרקע שירותי אורחים שחסרונם הורגש גם ביום יום.

.אחרי:

קו המחשבה מאחורי השיפוץ התייחס בראש ובראשונה לנושא הבישול. המטרה
היתה לתכנן מטבח מקצועי, עם הרבה מאוד מקומות אחסון לכלים ומזון, משטח עבודה רחב
ונוח, עם שני כיורים – אחד גדול – לכלים, כולל סירים ענקיים, והשני – קטן יותר, לרחיצת
ירקות ופירות. זאת בנוסף לשני תנורי אפיה שיתנו מענה לכמות המאפים הגדולה, וכיריים
רחבים בני 6 להבות.
כמעצבת, ניצב בפני האתגר לשמר את הצביון המשפחתי והמזמין במטבח, כך שבני הבית
לא ירגישו ב"מטבח תעשייתי מוסדי". עיקר חיי המשפחה מתנהלים, כאמור, במטבח
ובסביבתו, והיה מקום, לשיטתי, לשמר ואף להעצים אורח חיים זה.
מבחינת הסגנון העיצובי – מה שהתאים למשפחה היה סגנון מודרני מעודן. על מנת לקבל
מראה מודרני ורך נבחר הצבע האפור וגווניו להוביל על רקע לבן צח, ולצידם גווני כחול
מעושנים. השימוש בעץ טבעי יצר תחושת חמימות, במידה הרצויה.
דלת הכניסה וחלונות האלומיניום שצבעם כחול כהה מעושן, מוסיפים מסגרת דרמטית לירוק
שבחוץ.
תהליך התכנון היווה אתגר מקצועי כיוון שבשטח מצומצם, היה צורך לשלב מטבח פראקטי
וגדול מאוד, שירותים ייצוגיים ונוחים, סלון ופינת אוכל מרווחת.
הפתרון היה מקורי ומפתיע:
בחלק החדש שייבנה ישכון המטבח. על מנת לנצל באופן מקסימלי את שטח המטבח
ולאפשר יותר אחסון – הוחלט לוותר על יציאה לחצר מהמטבח, כאשר חלונות גדולים
ורחבים לכל אורכו, מכניסים למעשה את הנוף הביתה. מהחלונות הגדולים במטבח ניתן גם
לפקח על אירוע שיתנהל בחצר.

הבית שוכן בקצה היישוב ומהמטבח נשקפים מרחבים למרחוק.
במבואת הכניסה הישנה – מוקמו שירותי האורחים, ובשטח המטבח הישן הוצבה דלת
הכניסה ולצידה פינת אוכל עם ויטרינה רחבה שיוצרת גם היא תחושת מרחב עם שילוב הנוף
הירוק שבחוץ, וכן, מאפשרת יציאה נוחה והעברת תבשילים מהמטבח לחצר.
החלונות הגדולים במטבח ובפינת האוכל, מכניסים את האור והנוף אל הסלון.
שירותי האורחים, שילוב העץ הטבעי בשטח שעליו מונח הכיור והאריחים המעודנים בגווני
אפור וכחול מעושן, משרים תחושה קסומה פסטורלית.
התוצאה – בית מרשים, חם, מזמין ונעים. בני המשפחה מאוהבים בבית שלהם והאורחים
נהנים מתנאים נוחים שמכבדים את נוכחותם.

 

לפני העבודה:

 

מבט מבחוץ אל איזור תוספת הבניה. הקיר החיצוני יהרס ובתוספת שתבנה
ישכון המטבח

 

מבט מבחוץ – בחלק הימני ייבנה המטבח החדש, בחלק השמאלי תפתח
ויטרינה ליציאה אל החצר מפינת האוכל

לפני השיפוץ – מבט אל המבואה ודלת הכניסה. המבואה תסגר לטובת שירותי אורחים ודלת
כניסה חדשה תפתח בקיר שבהמשך

מטבח בן 20 שנים, קטן וצפוף עם מעט מקומות אחסון

לא יאומן אבל במטבח זה בושל אוכל למשפחה בת 6 נפשות ולאירועים של
מעל 100 איש.

מימין פינת הסלון, המדרגות אל המפלס הבא – שם היה חדר האמבטיה של
המתבגרים, משמאל – מבואת הכניסה המקורית בה מוקמו שירותי האורחים

לפני: פינת האוכל מבט מהסלון אל היציאה לחצר.

לפני: מבט מהמטבח אל פינת האוכל והסלון. בפינת הסלון ניצב מקרר נוסף
לטובת הקייטרינג.

בביצוע

קידוח יסודות לרחבת הכניסה החדשה ולתוספת הבניה

פתיחת דלת כניסה חדשה וחלון לפינת האוכל

סגירת מבואת הכניסה המקורית לצורך יצירת שירותי האורחים

שירותי האורחים מבט מתוך הבית

בניית התוספת עבור המטבח החדש

חלל המטבח החדש, מבט מהסלון

מבט אל פינת האוכל המתהווה. דלת הכניסה, הויטרינה והחלון
נפתחו.

פינת האוכל בשלבי גמר

מבט מן החצר אל תוספת הבניה והיציאה החדשה מפינת האוכל

תמונות אחרי (קרדיט תמונות – תמר אלמוג)

מטבח פראקטי גדול ומרווח המאפשר עבודה מקצועית ועדיין משדר ביתיות.
מגירות ארוכות ועמוקות מאחסנות כמויות גדולות של כלים ומזון. האי משמש לאחסון ולישיבה

הסגנון המודרני הרך ניכר במטבח. קווים נקיים אופקיים של לבן ואפור. במטבח הוצבו
שני תנורי אפיה – מימין תנור משולב רחב במיוחד ומשמאל, בקיר האינטגראלי תנור בילט אין.
מקרר רחב ועמוק במיוחד עם תא הקפאה תחתון משרת הן את צרכי המשפחה והן את
הקייטרינג.

משמאל מול הנוף הפתוח – כיור גדול ועמוק במיוחד לרחיצת
הסירים הגדולים. מימינו מדיח אינטגראלי המשתלב בארונות. האי משמש לאחסון וישיבה ועליו
משטח עבודה רחב עם כיור לשטיפת פירות וירקות.
התנור המשולב הגדול עם הכיריים, ניצב בין שני חלונות דריי-קיפ. פתיחתם האלכסונית
מאפשרת איוורור מספיק בזמן הבישול, ללא רוח חזקה. ניתן גם לפתוח אותם כחלונות כנף.
מעל הכיריים מחופה הקיר באריחים בגווני אפור וכחול מעושן עם נגיעות מרעננות באדום וסגול

בישול במטבח שמכניס את החוץ פנימה. הרבה ירוק, אור טבעי ואויר לנשימה.
משמאל התנור הבנוי בקיר האינטגראלי ומימינו תריס להסתרת מכשירי החשמל

מטבח המשדר ניקיון ותחושת מרחב

סלון בעיצוב נקי ופתוח. ספות מודרניות אפורות קלילות ושולחן קפה גדול מימדים, מעץ
טבעי. על הקיר הולכות ומתרבות תמונות מטיולים בעולם, ומזכרות בעלות ערך רגשי

פינת האוכל מרווחת מעץ טבעי וטובלת בירוק. תחושה של חוץ –
בפנים ובכל מזג אוויר

שירותי האורחים – שילוב מעודן והרמוני של כל גווני הבית. מדף העץ
עליו מונח כיור הרחצה והאריחים המצויירים משרים אווירה כפרית ים תיכונית בהירה ומוארת.
הפריטים מרמזים על חיבתם של בעלי הבית לטיולים ומעוררים געגוע ורצון לצאת אל הטבע.

 

בהצלחה !!!

תומר חן ריחאנה וצוות בונים בית